
Miksi monien bariatrikkapotilaiden on seurattava B12-vitamiinin puutetta joko ennen tai jälkeen bariatrikkakirurgian? On todennäköistä, että tiedät jo, että bariatrikkapotilaat tarvitsevat suurempia annoksia tiettyjä vitamiineja leikkauksen jälkeen. Leikkauksen jälkeen tapahtuvat muutokset ruoansulatusjärjestelmässä, jotka rajoittavat kaloreita, rajoittavat myös vitamiinien ja mineraalien imeytymistä. Mitkä ovat nämä muutokset ja kuinka yleinen tämä ongelma on? Erityisesti B-12-vitamiinille on muutamia tekijöitä, jotka vaikuttavat sen saannin tärkeyteen leikkauksen jälkeisessä vitamiiniohjelmassa.
Mitä on B-12-vitamiini ja sen rooli
B-12 on vesiliukoinen vitamiini, jota esiintyy luonnollisesti useimmissa eläintuotteissa, kuten lihassa, maitotuotteissa ja munissa. Sitä löytyy myös täydennetyistä elintarvikkeista, kuten leivästä ja viljasta. B-12 on välttämätön punasolujen muodostumiselle, neurologiselle terveydelle ja DNA-synteesille. Puute voi aiheuttaa:
- Megaloblastinen anemia
- Väsymys
- Neurologiset ongelmat
- Tunnottomuus
- Käsien ja jalkojen pistely
- Heikentynyt tasapaino
- Muistinmenetys
Huolimatta siitä, että useimmat aikuiset saavat runsaasti B-12:ta ruokavaliostaan, B-12-puutteet vaikuttavat noin 1,5% - 15% väestöstä, erityisesti vanhemmilla aikuisilla ja henkilöillä, joilla on ruoansulatuskanavan sairauksia. Riskiryhmään kuuluvat ne, joille on tehty bariatrinen leikkaus kahdesta pääasiallisesta syystä.1
B-12-vitamiinin imeytyminen
Ensinnäkin B-12 hajoaa mahalaukun happojen avulla. Tämän alkuhajoamisen jälkeen mahalaukku erittää sisäistä tekijää, joka sitoutuu B-12:een ja auttaa sitä imeytymään myöhemmin suolistossa. Bariatrinen leikkaus joko ohittaa (kuten Roux-en-Y -mahalaukun ohitusleikkaus) tai rajoittaa (kuten hihan gastrektomia) mahalaukun, mikä johtaa vähemmän happoon ja vähemmän sisäisen tekijän eritykseen. Vähentynyt happo ja vähentynyt sisäinen tekijä aiheuttavat tarpeen lisätä B-12:n saantia lisäravinteista leikkauksen jälkeen.2
Liz Goldenberg, MPH, RDN, CDN, New York-Presbyterian Hospitalin ruoansulatuskanavan, aineenvaihdunnan ja bariatrikkakirurgian ohjelmakoordinaattori sanoo: "...keho pystyy varastoimaan B-12-vitamiinia pitkän aikaa, ehkä vuosia; näin ollen B-12-vitamiinitaso voi olla normaali heti hihojen leikkauksen jälkeen."3 Tämä tarkoittaa, että hyvät alkuperäiset laboratoriotulokset eivät vapauta sinua ottamasta vitamiineja pitkällä aikavälillä.
Puutteiden esiintyvyys
B-12 on yksi yleisimmistä puutteista, joita bariatrikkapotilaat kokevat leikkauksen jälkeen.3 2-5 vuotta leikkauksen jälkeen puutteen esiintyvyys on < 20% Roux-en-Y -mahalaukun ohitusleikkauksessa ja 4% - 20% hihan gastrektomiapotilailla.4 ASMBS suosittelee 350-1000 mikrogrammaa (mcg) otettavaksi suun kautta päivittäin hyvän B-12-tilan ylläpitämiseksi.4 Onneksi korkealaatuiset bariatrikkavitamiinit tekevät kaikista vitamiinitarpeista helppoja täyttää leikkauksen jälkeen. Kuten kaikissa terveyden osa-alueissa, ennaltaehkäisy on avainasemassa.
Viitteet:
- Office of Dietary Supplements - Vitamin B-12. (n.d.). Haettu elokuun 31, 2020, osoitteesta https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
- Seeniann, J., DO, MPH, & Hoegerl, C., DO, MSc. (2009). Ravintoaineiden puutteet mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen. J Am Osteopath Assoc., 109(11), 601-604.
- Alexander, A. (2019, tammikuu 28). Ravintoaineiden puutteet yleisiä ennen ja jälkeen bariatrialeikkauksen. Haettu elokuun 31, 2020, osoitteesta https://www.healio.com/news/endocrinology/20190128/nutritional-deficiencies-common-before-and-after-bariatric-surgery
- Mechanick, J. I., Apovian, C., Brethauer, S., Garvey, W. T., Joffe, A. M., Kim, J., . . . Still, C. D. (2020). Kliiniset käytännön ohjeet perioperatiiviselle ravitsemukselle, metaboliselle ja ei-kirurgiselle tuelle potilaille, joille tehdään bariatrinen toimenpide – 2019 päivitys: Yhteistyössä American Association of Clinical Endocrinologists/American College of Endocrinology, The Obesity Society, American Society for Metabolic and Bariatric Surgery, Obesity Medicine Association ja American Society of Anesthesiologists. Obesity, 28(4). doi:10.1002/oby.22719