Luottavat yli 240 000 ihmistä

Tieteellisesti todistettu

Jopa 15% alennuksia määristä

Ostoskorisi

Kaikki kuidusta: Kuitupitoinen ruokavalio: Hyviä kuitulähteitä kuitupitoiseen ruokavalioon.

Picture of foods high in fiber

Koska kuidulla on tärkeä rooli aineenvaihdunnassa, on tärkeää ymmärtää kuidun tyypit, sen ominaisuudet ja mistä saada hyviä kuidun lähteitä runsaskuituiseen ruokavalioon. Se auttaa säätelemään verensokeritasoja, voi auttaa vähentämään sydänsairauksien riskiä, auttaa painonhallinnassa, voi hillitä nälkää ja edistää suolen säännöllisyyttä. American Heart Association suosittelee päivittäistä kuidun saantia 25-30 grammaa päivässä. Vuoden 2015-2020 ravitsemussuositukset suosittelevat 14 grammaa kuitua jokaista 1 000 kaloria kohden. On olemassa kaksi päätyyppiä kuitua: liukoinen ja liukenematon.

Kuidun tyypit

  • Liukoinen kuitu lisää veden määrää suolistossa ja muuttuu geeliksi ruoansulatuksen aikana hidastaen ruoansulatusprosessia, alentaa kolesterolitasoja ja lisää ravintoaineiden imeytymistä. Valitse tämä kuidun lähde, jos sinulla on löysät ulosteet, vuorottelevat ripuli ja ummetus tai epätäydellinen ulosteen tuotanto.
    • Yleisiä ruokalähteitä: kauraleseet, ohra, pähkinät, siemenet, pavut, omenat, appelsiinit, greipit, vihannekset.
    • Yleisiä kuitulisäravinteita: Citrucel®, Benefiber®, Fiber Choice® ja Metamucil®.
  • Liukenematon kuitu lisää ulosteiden massaa ja nopeuttaa ulosteen muodostumista. Valitse tämä kuidun lähde, jos sinulla on ummetusta.
    • Yleisiä ruokalähteitä: vehnäleseet, pellavansiemenet, vihannekset, täysjyvätuotteet, hedelmät syötävine kuorineen.
    • Yleisiä kuitulisäravinteita: Fibercon®

Kuidun neljä ominaisuutta

  • Liukoisuus: liukeneeko kuitu veteen
  • Viscositeetti: sakeuttaako kuitu nesteen, johon se sekoitetaan
  • Geelin muodostus: sitooko kuitu nestettä koskettaessaan nesteitä
  • Fermentaatio: hajottaako kehon luonnollinen bakteeristo (mikrobiomi) kuitua suolistossa

Tapoja lisätä kuitua ruokavalioon

  • Sisällytä vihanneksia aterioihin
  • Nautiskele hedelmiä tai pähkinöitä välipalaksi
  • Valitse täysjyvätuotteita jalostettujen viljojen sijaan
  • Lisää chia- tai pellavansiemeniä smoothieihin
  • Valitse kokonaisia hedelmiä ja vihanneksia hedelmämehun sijaan
  • Lisää viljoja salaatteihin

Runsaskuituiset ruoat ja kuidun määrä

Ruoka Annoskoko Kuidun määrä
Kauralese, raaka 30 ml 12 g
Vehnälese, raaka 30 ml 12 g
Maissilese, raaka 30 ml 22 g
Riisilese, raaka 30 ml   6 g
Fiber One Bran Muro 1/2 kuppi 14 g
All-Bran Muro 1/2 kuppi 10 g
Fiber One Chewy Patukat 1 patukka   9 g
Limapavut, keitetyt 1 kuppi 14 g
Härkäpavut, keitetyt 1 kuppi   9 g
Musta pavut, keitetyt 1 kuppi 15 g
Kikherneet, keitetyt 1 kuppi 12 g
Linssit, keitetyt 1 kuppi 16 g
Kidneypavut, keitetyt 1 kuppi 16 g
Meripavut, keitetyt 1 kuppi 19 g
Valkoiset pavut, pienet, keitetyt 1 kuppi 19 g
Pintopavut, keitetyt 1 kuppi 15 g
Vadelmat, raaka 1 kuppi   8 g
Mustikat, raaka 1 kuppi   4 g
Mansikat, raaka 1 kuppi   3 g
Karhunvatukat, raaka 1 kuppi   8 g
Amarantti, vilja 1/4 kuppi   6 g
Ohra, helmiohra, keitetty 1 kuppi   6 g
Popcorn, ilmassa poksautettu 3 kuppia   4 g
Kaurahiutaleet (vanhanaikaiset), kuiva 1/2 kuppi   4 g
Ruisjauho, kuiva 1/4 kuppi   7 g
Kvinoa, keitetty 1 kuppi   5 g
Villirisi, keitetty 1 kuppi   3 g
Vehnäjauho (täysjyvä), kuiva 1/4 kuppi   4 g
Ruskea riisi, keitetty 1 kuppi   4 g
Bulgur, keitetty 1 kuppi   8 g
Leipä (täysjyvä), viipaloitu 1 viipale   2 g
Spagetti (täysjyvä), keitetty 1 kuppi   6 g
Banaani 1 keskikokoinen   3 g
Päärynä 1 keskikokoinen   6 g
Orange 1 keskikokoinen   4 g
Omena 1 keskikokoinen   4 g
Luumu kuivattu 1/2 kuppi   6 g
Rusinat 60 ml   2 g
Persikat, kuivatut 1/4 kuppia   3 g
Viikunat, kuivatut 1/2 kuppia   8 g
Lehtikaali, keitetty 1 kuppi   3 g
Kukkakaali, keitetty 1 kuppi   5 g
Parsakaali, keitetty 1 kuppi   5 g
Ruusukaali, keitetty 1 kuppi   6 g
Punakaali, keitetty 1 kuppi   4 g
Kesäkurpitsa, keitetty 1 kuppi   3 g
Tammenterhokurpitsa, keitetty 1 kuppi   9 g
Spagettikurpitsa, keitetty 1 kuppi   2 g
Mantelit 30 ml   4 g
Pistaasipähkinät 30 ml   3 g
Cashewpähkinät 30 ml   1 g
Maapähkinät 30 ml   2 g
Saksanpähkinät 30 ml   2 g
Parapähkinät 30 ml   2 g
Auringonkukansiemenet 1/4 kuppia   3 g
Kurpitsansiemenet 1/2 kuppia   3 g
Seesaminsiemenet 1/4 kuppia   4 g
Pellavansiemenet 1/4 kuppia   4 g

 

Viitteet:

  • Ravitsemussuositukset 2015-2020. Health.gov/our-work/food-nutrition/2015-2020-dietary-guidelines/guidelines/appendix-7/
  • NIH Yhdysvaltain kansallinen lääketieteellinen kirjasto.  Medline Plus. Liukoinen ja liukenematon kuitu. Medlineplus.gov/ency/article/002136.htm
  • Palmer, Sharon. Parhaat kuitupitoiset elintarvikkeet -lista. Today’s Dietitian. Volume 10 No. 7(28). Heinäkuu 2008.
Edellinen viesti
Seuraava viesti

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista