
Monet potilaat raportoivat ruoka-intoleransseista, erityisesti heti leikkauksen jälkeisenä aikana, kun on sallittua edetä normaaliin syömiseen. Jotkut ruoat eivät ehkä sovi hyvin ja voivat aiheuttaa epämukavaa tunnetta tai jopa kipua jonkin aikaa. Mitä sinun pitäisi odottaa, jos olet pre-op tai varhainen post-op potilas? Mitkä ovat normaaleja ruoka-intoleransseja ja onko muita syitä ruoka-intoleransseille?
Yleiset Ruoka-Intoleranssit
Muutamia ruokia, joita ei yleensä siedetä hyvin bariatrikkaleikkauksen jälkeen, voivat olla, mutta eivät rajoitu, pastaan, leipään, riisiin, naudanlihaan, kanaan, sianlihaan, muniin, sitkeisiin vihanneksiin, kalvoilla varustettuihin hedelmiin, siemeniä sisältäviin ruokiin ja lehmänmaitoon (tai muihin laktoosia sisältäviin maitotuotteisiin). Kuitenkin, on tärkeää muistaa, että jokainen potilas on erilainen siinä, mitä he voivat ja eivät voi sietää. Myös on hyvä muistaa, että jokainen päivä voi olla erilainen. Yhtenä päivänä saatat sietää ruokaa, jota et voi sietää muutamaa päivää myöhemmin. On myös syytä pitää mielessä, että jotkut potilaat kokevat makumuutoksia bariatrikkaleikkauksen jälkeen. Et ehkä enää halua tiettyjä ruokia, joista pidit ennen leikkaustasi.
Miksi Tietyt Ruoat Eivät Sovi?
Jotkut ruoka-intoleranssit ovat väliaikaisia ja johtuvat siitä, että uusi "vauvan vatsasi" ei ole vielä valmis käsittelemään kyseistä ruokaa. Se on samanlaista kuin uuden vauvan ruokkiminen. Saatat haluta aloittaa yhdellä uudella ruoalla kerrallaan, yksittäin, ja katsoa, miten se siedetään, ja sitten edetä siitä. Kokeilemalla vain yhtä uutta ruokaa kerrallaan, se auttaa määrittämään, mikä ruoka ei siedetty hyvin. Muista syödä aluksi vain yksi tai kaksi suupalaa uudesta ruoasta. Saattaa olla hyvä idea kokeilla kaikkia uusia ruokia kotona, kunnes tiedät paremmin, mitä voit tai et voi sietää. Jos koet ruoka-intoleranssin, monet ammattilaiset suosittelevat odottamaan muutaman viikon ennen kuin kokeilet sitä uudelleen.
Toinen syy, miksi ruokaa ei ehkä siedetä hyvin, voisi olla liian nopea eteneminen ruokavalion vaiheessa. Jotkut potilaat saattavat tarvita enemmän aikaa kuin keskimääräinen suositeltu aika ruokavalion vaiheessa ennen seuraavaan vaiheeseen siirtymistä. Tämä on jotain, josta voit keskustella kirurgisi ja/tai ravitsemusterapeutin kanssa.
Fysiologisemmasta näkökulmasta ruoka-intoleranssit (yleisesti, ei välttämättä erityisesti bariatrikkakirurgiaan liittyen) voivat johtua siitä, ettei ole tarvittavia entsyymejä tai kemikaaleja tietyn ruoan sulattamiseen. Tämä voi aiheuttaa oireita, jotka vaihtelevat ruoansulatuskanavan oireista, kuten ripulista, turvotuksesta ja ilmavaivoista, päänsärkyihin, mielialan muutoksiin ja tiettyihin iho-ongelmiin. Oireet voivat olla välittömiä tai kestää jonkin aikaa.
Vinkkejä Ruoka-Intoleranssien Vähentämiseen
On useita ammattilaisniksejä, jotka voivat auttaa vähentämään ruoka-intoleranssin riskiä. Keskustelethän kirurgisi, ravitsemusterapeuttisi ja/tai ohjelmasi kanssa ennen kuin kokeilet mitään näistä varmistaaksesi, että ohjelmasi on mukava syömäsuunnitelmasi kanssa.
- Pasta ja riisi – Jotkut potilaat pärjäävät hyvin hieman alikypsennettynä tai ylikypsennettynä. Kuitenkin, useimmat potilaat eivät siedä näitä ruokia ennen kuin 9-12 kuukautta leikkauksen jälkeen.
- Tuore leipä – Kokeile paahtaa, jotta se olisi helpommin siedettävä. Kuitenkin, useimmat potilaat eivät siedä leipää ennen kuin noin 6-12 kuukautta leikkauksen jälkeen.
- Naudanliha, kana, porsaanliha – Varmista, että käytät kypsennysmenetelmää, joka säilyttää kosteuden. Kypsennä vain turvalliseen lämpötilaan. Ylikypsennys kuivattaa ruokaa, mikä tekee siitä vähemmän siedettävää. Voit myös kokeilla käyttää lihanmureuttajaa tai marinadia (huomioi sokeri- ja rasvapitoisuus) tehdäksesi lihasta siedettävämpää.
- Katkaravut – Monet potilaat ovat sanoneet, että mitä pienempi katkarapu, sitä paremmin he sietävät niitä. Joten voi olla parasta välttää näitä ihania katkarapuja, kunnes olet pidemmällä leikkauksestasi.
- Munat – Tämä on hankala. Jotkut potilaat sietävät kovaksi keitettyjä munia, kun taas toiset eivät. Jotkut potilaat sietävät munakokkelia, kun taas toiset eivät. Joten kokeile vaihdella munien kypsennystapaa nähdäksesi, tekeekö se eron.
- Säikeiset vihannekset – Käytä tehosekoitinta ja siivilää erottamaan sulamaton kuitu. Jotkut potilaat saattavat joutua odottamaan 6-12 kuukautta leikkauksen jälkeen syödäkseen tiettyjä ruokia, kuten selleriä, parsaa jne.
- Hedelmien kalvot – Poista appelsiinien, greippien ja muiden sitrushedelmien kalvot sietokyvyn lisäämiseksi.
- Hedelmien ja vihannesten kuoret – Poista hedelmien kuoret, kunnes ne siedetään paremmin, kuten omenat, luumut, persikat, päärynät, kurkut, perunat jne.
- Salaatti – Salaatti ei myöskään näytä olevan hyvin siedetty joillekin potilaille. Vaikka tiedämme, että tummat, lehtivihannekset ovat ravitsevampia, jotkut potilaat sietävät jäävuorisalaattia paremmin aluksi ja voivat sitten kokeilla vihreämpää salaattia, kun ovat hieman pidemmällä leikkauksesta. Muut potilaat ovat kertoneet, että mitä tuoreempi salaatti on, sitä paremmin se siedetään.
- Siemeniä sisältävät ruoat – Vältä siementen syömistä, jos mahdollista, tai odota tämän ruoan syömistä, kunnes olet hieman pidemmällä lihavuusleikkauksestasi (esimerkkejä ovat mansikat).
- Lehmänmaito (tai muut maitotuotteet) – Kokeile soijamaitoa, laktoositonta maitoa, riisimaitoa tai mantelijuomaa (etsi kevyitä tai vähäkalorisia vaihtoehtoja) lehmänmaidon sijasta.
- Annoskoko – Usein ei ehkä ole itse ruoka, jota ei siedetä, vaan ruoan annoskoko. Monet kerrat ruoat, jotka näyttävät olevan “ei siedettyjä,” ovat itse asiassa ruokia, jotka täyttävät meidät nopeammin, mikä vaatii syömään niitä vähemmän. Kuten tiedämme, on vaikeaa arvioida tarkalleen, kuinka paljon kutakin ruokaa voit sietää alussa, sillä vie aikaa ja harjoittelua selvittää, mitä voit yksilöllisesti sietää. Esimerkiksi kana on yleinen ruoka, jota ei siedetä hyvin. Vaikka voisit syödä 6 lusikallista jogurttia, et todennäköisesti voi syödä 6 lusikallista kanaa. Kana on kiinteämpi proteiini ja 1-2 lusikallista voi olla kaikki, mitä voit sietää varhain leikkauksen jälkeen. Jopa yhden lisäpalasen syöminen katsotaan ylensyömiseksi, mikä voi aiheuttaa omat epämukavuutensa. Työskentele opettaaksesi mielesi tunnistamaan kylläisyyden tunne, jotta voit välttää epämukavan “täyden” tunteen.
- Syömisen tahti – On tärkeää pitää mielessä se nopeus, jolla syöt. Saatat pystyä sietämään tiettyä ruokaa paljon paremmin, jos syöt sitä hitaammin ja varmistat, että pureskelet kunnolla.
Vaikka tämä lista ei ole kattava ja jokainen potilas on erilainen, toivomme, että tämä auttaa tekemään siirtymisestäsi uuteen ruokavaliosuunnitelmaasi leikkauksen jälkeen hieman helpompaa. Muistathan, että jokaisella ohjelmalla on erilaiset suositukset ja jokainen potilas on erilainen. Jokin, mikä toimii sinulle, ei ehkä toimi lihavuusleikkauskaverillesi. Odotamme innolla juhlimista kanssasi, kun siirryt normaaliin ruokavaliosuunnitelmaasi!